ועדת השרים לענייני פנים, שירותים, תכנון ושלטון מקומי החליטה אתמול (שלישי) להכריז על דרום גלילות כמתחם מועדף לדיור. המשמעות בפועל היא שתכנון השטח יועבר לידי הותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור). הפעילים לשימור ערכי הטבע במקום חוששים כי המהלך, שיעצים מן הסתם את הבנייה במקום, יביא לפגיעה בשטחים הפתוחים.
קראו גם >>>
כזכור, במשך יותר משני עשורים קודמה תוכנית ברובע גלילות לבניית 10,000 דירות בוועדה המחוזית תל אביב. רשות מקרקעי ישראל החליטה להעביר את התכנון לוותמ"ל, כדי להאיץ הליכים אך גם משום שהיא מבקשת לקדם תוכנית צפופה בהרבה - 16,800 דירות ומעל מיליון מ"ר שטחי משרדים על שטח של 1,750 דונם, שמבחינה מוניציפלית שייך ברובו לרמת השרון.
לצד הפיתוח האורבני, מדובר בשטח בעל חשיבות סביבתית של ממש. בשטח זה קיים מגוון רב של מיני צמחים ובעלי חיים, לרבות מינים אדומים, יותר מ-300 מיני צמחים, 160 מיני ציפורים ועופות, דו-חיים, יונקים קטנים ובינוניים, זוחלים ועוד.
במשרד להגנת הסביבה מבהירים כי "בשטח המדובר קיים גם מגוון של קרקעות ומערכות אקולוגיות ארציות בתת-ייצוג (ובהן רכס כרכור, קרקע חמרה וקרקעות כבדות). לשטח זה גם תפקיד חיוני בוויסות מי הנגר ובמניעת הצפות. בשטח המתחם נמצאים אוצרות טבע כמו מערות אפקה, נחל אחיה וחורשת דרזנר בדרום מזרח, עמק הנרקיסים בצפון מזרח ורכס כורכר בצפון מערב. בשטח זה יש גם קרקעות מזוהמות.
"גם מבחינה תכנונית סביבתית וגם מבחינת היחס להחלטות הוועדה המחוזית, אנשי אגף תכנון סביבתי במשרד להגנת הסביבה מתנגדים להעברת התוכנית לותמ"ל וסבורים שעליה להישאר בוועדה המחוזית עד לקבלת החלטותיה. כאשר אין מרוצים מהחלטות ועדה אחת ועוברים לוועדה מקבילה אחרת – מדובר בחוסר סבירות מנהלית ובבזבוז משאבים".
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, בתגובה: "התכנית שאושרה היא רעה בהיבט התכנוני, הניקוזי, התחבורתי והסביבתי, ולמרות שנדחתה על ידי הועדה המחוזית חוזרת לחיים אחרי מחטף פסול מיסודו. הצבעתי נגד התכנית אך לצערי היא עברה ברוב קולות. כך לא אמור להתנהל תכנון בעידן של משבר אקלים, זהו לא פיתוח בר קיימא".