"אחרי חודשיים בבית, עם המשפחה, אנו מנסים לחזור למסכות ולריחוק עסקי", אומר אסי כהן מחנות התכשיטים "שוּרוֹס" ברחוב סוקולוב ברמת השרון. "אנחנו לא ערוכים לעסקאות אלקטרוניות כמו בענפים אחרים", הוא מדגיש ומוסיף: "להוצאות השוטפות שלנו אין קורונה, והן לוחצות". אחרי ששרדו את הסגר במרץ-אפריל-מאי, ואת הסגר של ספטמבר-אוקטובר, ב"שורוס" קידמו השבוע את פניהם של הלקוחות הראשונים, עם פתיחת חנויות הרחוב למסחר בהתאם לתו הסגול. "הלקוחות אמרו לנו: 'חיכינו לכם. תודה לאל שחזרתם'". ואכן, כל מי שנאלץ לדחות סיפוקים בתקופת הסגר, או שהיה חייב לרכוש טבעת אירוסים – מיהר להגיע כבר ביום הראשון לפתיחה.
קראו גם >>
בחנות לבגדי ספורט "פריי סטייל" נשמעים אופטימיים פחות. "אנו מנסים לשרוד, אבל תשעים אחוז שנסגור בסוף שנה", אומר בעל החנות, עמי, שמנהל במקבל גם חנות דומה בתל אביב. "אנשים מסתובבים ברחוב פחות ופחות, האונליין דפק אותנו חזק. מהסגר הראשון יצאנו כמו שיוצאים ממערבולת, הצלחנו לצוף מעל המים, ואז בא עוד גל שכבר אין לך כוחות להתמודד איתו, ואין לך גם כלים נפשיים. הסגר האחרון היה מכת מחץ. הארנונה ודמי השכירות גבוהים מדי, ומכאן הדרך קצרה להפסדים ולסגירה".
בבניינים הסמוכים בסוקולוב כבר נסגרו חנות הבגדים "BESS" וחנות למוצרי קוסמטיקה, ועל חלונות הראווה שלהן מודבקים שלטים "להשכרה". גם חנות הבגדים "ADICT" ברחוב אוסישקין נסגרה והמכירה נמשכת רק ברשת.
"לפני הסגר השני, לקראת החגים, רכשנו מלאי גדול של סחורה", מספרת תלמה מן, הבעלים של "רותם", חנות למתנות ישראליות הפועלת זה 43 שנה. "בתקופת הסגר קיבלנו הזמנות באתר שלנו כמעט בכל יום. באתי לחנות, ארזתי והעברתי את המתנות הארוזות למזמינים באמצעות חברת שליחויות".
להבדיל מחנויות בענפים אחרים, המלאי שרכשה ניתן למכירה בכל עת, אבל החנות משוועת לתיירים. אלה גדשו את החנות ורכשו פריטי אומנות ישראלית (חנוכיות, מזוזות, חמסות, מזכרות מירושלים, פסלים, כלי כסף, תכשיטים). גם ישראלים שנסעו לחו"ל במשלחת רשמית נהגו לרכוש ב"רותם" מתנות למארחיהם. "לא התרסקנו, אבל ייקח זמן עד שהלקוחות יחזרו", אומרת מן.
בחנות "דאנס שופ" מוכרים בימים כתיקונם בגדי ריקוד ונעלי ריקוד. "לקראת החגים רכשנו מלאי גדול", אומר בעל החנות, "חשבנו שיהיה ביקוש עם פתיחת החוגים". אבל חוגי הבלט לא נפתחו וגם החנות הייתה סגורה בתקופת הסגר. השבוע היא נפתחה שוב.
גם "היכל הילדים" נפתחה השבוע, וגם הבוטיק לבגדי נשים "ממוש". לדברי הבעלים, הם לא מכרו בערוץ מכירות אינטרנטי, אבל סומכים על הלקוחות הקבועים שלהם זה 40 שנה.
בבוקר הפתיחה של "סטודיו 61", חנות המשווקת בגדים, תיקים וחגורות שעיצבו וייצרו מעצבים ישראלים, לא נרשמה שם התקהלות. בכל תקופת הסגר הייתה החנות סגורה. עם פתיחתה נמצאו מתחת לדלת עשרות חשבונות. בעלת החנות היא רינה משורר, כלכלנית ורואת חשבון בגמלאות. "אמנם החנות בבעלותי, אין לי שכר דירה, אין לי הוצאות על ניהול חשבונות ואין לי עובדים, אבל עדיין צריך לשלם ארנונה, ועד בית, ביטוח, חשמל וטלפון. את ההוצאות הקבועות הללו אני צריכה לשלם מכיסי".