איך הילדים שלכם יזהו גלים גבוהים מדי ואיך יידעו להיזהר מבורות בים? כיצד יוכלו לסייע לאדם טובע? לראשונה מגיעה הקיץ להרצליה תנועת ילדים ונוער חדשה בארץ - NIPPERS, תוכנית הכשרה לילדים להתנהגות בטוחה ואחראית בים, המבוססת על פעילות מהנה וכיפית בחופים.
התנועה, שתפעיל עמותת "הצלה ימית ישראל", קשורה לתנועה המקורית באוסטרליה, הפועלת שם עשרות שנים, ומבוססת על חזונה, על משימותיה ועל תוכניותיה. לאורך התקופה, הצליחה התנועה באוסטרליה ליצור קהילה חברתית גדולה ומרשימה בכל רחבי היבשת ובכל הגילים, שעניינה העלאת המודעות לבטיחות, להתנהגות נכונה ולהקניית ידע בעת שהייה בחופי הים. מטרת העל של התוכנית היא להיאבק בלי לאות בטביעות המרובות בחופי ישראל, הנובעות ברובן מחוסר מודעות, ומאי-ציות לכללי הבטיחות והזהירות הקפדניים בעת השהייה בחופים.
1 צפייה בגלריה
פעילות התנועה בהרצליה | צילום: "הצלה ימית ישראל"
פעילות התנועה בהרצליה | צילום: "הצלה ימית ישראל"
פעילות התנועה בהרצליה | צילום: "הצלה ימית ישראל"
הכל מתחיל בחינוך
במסגרת העמותה, שמייסדה ויושב הראש שלה בארץ הוא סטיב ראבנר, הוקם בישראל המיזם Nippers - תוכנית הכשרה לילדים בגיל 14-8. במהלך חול המועד פסח האחרון הושקה הפעילות הראשונה של המיזם כפיילוט בחופי הרצליה. בעקבות הצלחתו, החליטו בתנועה להרחיב את הפעילות לתוכנית קיץ, שתצא לדרך החל מחודש יולי הקרוב.
"זו תוכנית שפיתחנו בעמותת 'הצלה ימית ישראל' למען הציבור, בעלות מסובסדת", מסביר דניאל ביוקן, מנהל סניף התנועה בהרצליה. "המטרה העיקרית היא להגביר את המודעות לסכנות הקיימות בים ולחנך לבטיחות בחופי הים ובמים, באמצעות תנועת הילדים והנוער החדשה".
מה הילדים לומדים בתנועה?
"אנחנו מלמדים את הילדים על הים, על החוף, לזהות זרמים ולהבין מה זה זרם, להבין את תפקידם של המצילים ולשמוע להם, התנהגות נכונה ובטיחותית בחוף, וגם איכות סביבה בחוף. יש המון טביעות בים, ואנחנו מאמינים שאפשר למנוע את זה דרך חינוך נכון. זה התפקיד שלנו. אנחנו מלמדים את הילדים הצלה, אבל מדגישים בפני הילדים שאסור להם להציל בעצמם".
למה הכוונה?
"הילדים לומדים לזהות התנהגות של טובע, איך הוא נראה כשהוא חסר אונים וזקוק לעזרה. הם לומדים שעליהם להודיע במהירות למציל, וכן שלא להסיר מהאדם הטובע את קשר העין כדי שלא יאבד בים. אנחנו מדגישים בפני הילדים שאסור להם להיכנס למים ולנסות להציל את הטובע. העבודה שלנו עם הילדים היא על מודעות לתרחישים בים. כך גם גובר הביטחון העצמי שלהם בנוגע ליכולות שלהם.
"את כל הדברים שאנחנו מלמדים אותם אנחנו עושים באמצעות פעולות כיפיות ומהנות. סתם שיעורים על החוף יכולים להיות קצת משעממים, אז אנחנו דואגים שיהיה להם כיף. הילדים נכנסים למים, תחת עיניהם הפקוחה של המצילים ובליווי המדריכים שלנו. הכל נעשה בשליטה מלאה, ובמים הם לומדים לזהות זרמים ובורות בים. בחופשת הפסח עשינו טעימה קטנה לקהילה. כיום התנועה פועלת אחת לשבוע בשעות אחר הצהרים, ותקוותנו לעלות לפעמיים בשבוע. התנועה תעבוד בחודשי הקיץ יולי-אוגוסט, ואנו קוראים גם להורים של הילדים להצטרף לפעילות. אנחנו מאמינים שמדובר בחוויה ייחודית ומקרבת בין הורים לילדיהם כאשר ההורים עוזרים לנו, המדריכים, להוביל את הילדים מתחנה לתחנה, לצלם או אפילו לחלק ארוחת צהרים. אנחנו מכניסים את ההורים לתוך החוויה".
חוויה עם ערך מוסף
רוני אלבק עזרא, בן ה-10, תלמיד כיתה ד', התנסה בתוכנית הפסח של "ניפרס" וחזר נלהב מאוד. הוא מחכה בציפייה לתחילת התוכנית בחודשי הקיץ. "נהניתי מאוד ולמדתי דברים שלא ידעתי קודם לכן", הוא אומר. "למדנו איך להתנהג בגלים גבוהים, איך לזהות זרמים מסוכנים, לזהות בורות בתוך הים, להיכנס לים רק בין הדגלים ורק כשיש מציל. למדנו להשתמש בגלשני הצלה וגם עלינו לסוכה של המציל וראינו איך העבודה שלו מתנהלת, איך הם משקיפים על כל האנשים בחוף ובים, וזה באמת קשה. אנחנו, הילדים שנהנים בחוף, צריכים לעזור למציל בכך שנקשיב להוראות שלו.
"זה היה ממש כיף. הים זה מקום שממש נהנים בו, אבל הוא גם מקום מסוכן מאוד שצריך לדעת איך להתנהג בו. אם אתה נמצא בסכנה, צריך לאותת למציל או לאנשים עם גלשנים, כי הגלשן הוא המצוף שלהם. כאשר מישהו נמצא בסכנה הוא צריך להתקדם לכיוון שובר הגלים, כי במקום כזה יהיה קל יותר להציל אותו. נהניתי במיוחד כשעשינו אילוסטרציה בחוף כאילו מישהו שוכב בתוך המים בלי הכרה, ואנחנו עשינו תחרות ריצה, לקחנו את הגלשנים ועשינו כאילו אנחנו חותרים אליו. כל הזמן הזה שמרנו על קשר עין עם הטובע והורינו לילדים מהקבוצה לרוץ למבוגר אחראי וליידע אותו. למדנו לעשות החייאה, אבל הדגישו בפנינו שרק מישהו מוסמך רשאי לעשות את זה".
אתה ממליץ לחברים להצטרף לתנועה?
"כן, זה כיף! אבל הכי חשוב זה שכשאני הולך לים אני מרגיש הרבה יותר בטוח ויותר אחראי".
אלונה אלבק עזרא, אמא של רוני, היא אוסטרלית במקור, וכששמעה שהתנועה האוסטרלית המפורסמת הגיעה לארץ מיהרה לצרף לשם את בנה. "זאת תנועה עם ערך מוסף, ואני ממש גדלתי עליה. ישראלים אוהבים מאוד את הים, וכמה שהם אוהבים, ככה קורים הרבה אסונות. היה לי חשוב שהילד שלי ילמד לכבד את הסביבה בים, במיוחד כי הוא כל כך אוהב לבלות בו".
עמותת "הצלה ימית ישראל" מורכבת כולה ממתנדבים, והם מבקשים לגייס מתנדבים נוספים, רצוי מקרב הורי הילדים המשתתפים, שיוכלו לעזור לילדים להיקלט, לסייע בפעילויות התנועה וכן בהשגת מטרות וחזון התנועה. ערב מתעניינים יתקיים ב-3 ביוני.
לפרטים והצטרפות לתנועה - במייל [email protected] או בטלפון 058-4242991 (רובי)