תם עידן: 50 שנים שבית ספר "הנדיב" פועל בהרצליה, מדובר בבית ספר מיתולוגי וחשוב שדורות רבים של תלמידים התחנכו בו, ואין תושב בעיר שלא מכיר אותו. השבוע, מבנה בית הספר ייהרס ובתוך כשנתיים יקום במקומו מבנה חדש.
אחרי שנים רבות, בהן רבים למדו ולימדו בבית הספר, המבנה ייהרס לחלוטין – והמורים והתלמידים לא יכולים להישאר אדישים לכך: "זה מעלה תחושה של געגועים ונוסטלגיה, אבל אנחנו עם הפנים קדימה ובטוחים שנמשיך בעבודה הטובה והחשובה שלנו גם במקום החדש. זה בית הספר היחידי שעבדתי בו, נכנסתי לתפקיד אחרי שבני היה בן 10 חודשים", סיפרה סמדר דוד, שמשמשת כמורה ומחנכת בבית הספר כבר 36 שנים.
"לימדתי כל הזמן רק את כיתות א' ו-ב', והתמקדתי בקריאה ובכתיבה. בסוף זה מקצוע שממלא אותך, כל נושא החינוך עבר שינוי מאוד גדול בכל השנים האלה. התקופה הכי קשוחה הייתה בתקופת הקורונה, היינו צריכים פתאום להסתגל לזה שהילדים לא מגיעים לבית ספר אלא לומדים מהבית עם המחשב – אני זוכרת שחילקנו את הילדים לקבוצות והיינו הולכים ללמד אותם ליד השכונה בקבוצות קטנות".
מלבד הקורונה, בית הספר עבר לא מעט אירועים היסטוריים רבים ובין היתר אף הוקם במהלך מלחמת יום הכיפורים. סמדר סיפרה כי "במלחמת המפרץ הגענו עם הילדים שלנו לבית הספר כי לא רצינו להשאיר אותם לבד בבית, לימדנו איך לשים מסכות ואפילו קישטנו אותן כדי שיהיה יותר קל ונעים לילדים הקטנים".
עוד אמרה סמדר כי "אני זוכרת הרבה ילדים, במיוחד את השובבים והמצטיינים. אני גם כבר לימדתי ילדים של הורים שלמדו אצלי. זה תמיד מצחיק לשמוע ולראות איך הילדים מופתעים כשהם שומעים מההורים שאני הייתי גם המורה שלהם באותה הכיתה".
"במשך שנים רבות, אני ומורות רבות העברנו כאן ערכים חשובים רבים, מעבר לתוכנית הלימודים, בעיקר כי רצינו וראינו בעבודה הזאת כשליחות", סיפרה. "היום הצוות ברובו חדש, אבל הערכים הם אותם הערכים ואנחנו עם הפנים קדימה, בטוחה שנשמור על הדברים האלה ועל הדרך שלנו גם במבנה החדש".
דורון מיטל היה מהילדים הראשונים שנכנסו לכיתה א' כשבית הספר הוקם לראשונה. "אין ספק שההריסה מעלה תחושה של געגועים ונוסטלגיה", תיאר. "בעקבות ההודעה על כך שהורסים את המבנה, החלטנו ליזום פגישת מחזור של אותה השכבה – אחרי קרוב ל-50 שנים שלא נפגשנו אחד עם השנייה. כשהתחלנו ללמוד שם, המקום היה שונה וכמעט לא הייתה דרך סלולה. אני זוכר שהיינו שיירה של תלמידים שצועדים שם בדרך לבית הספר – היום אני מתקשה למצוא במהרה את בית הספר מאחר ובנו הרבה רחובות מסביב".
בוגרי בית הספר התרגשו מאוד כאשר הגיעה לפגישת המחזור המנהלת המיתולוגית אסתר ויינשטיין, שהיתה המנהלת השנייה של בית ספר הנדיב.
עוד סיפר דורון כי "כשהקימו את בית הספר זה היה בתקופת מלחמת יום הכיפורים, אני זוכר שהגענו למבנה חדש אבל כל החלונות היו מכוסים במדבקות ווילונות בגלל המלחמה. זה היה מפחיד, אבל המורים ידעו להסביר לנו הכל ולהרגיע אותנו. בסוף היינו עיר די קטנה אז וכולם הכירו את כולם".
"במשך כל השנים סיפרתי לילדים שלי על בית הספר הזה וגם הראיתי להם אותו בכל הזדמנות כשעברנו שם", אמר. "אני זוכר את המנהלת הראשונה של המקום, קראו לה רבקה אבל היה לה שיער מיוחד – אז אנחנו (התלמידים) קראנו לה המלכה, המלכה קלאופטרה."
ציפי סויסה קהל, מנהלת בית הספר הנוכחית, שיתפה גם היא ברגשותיה לקראת הריסת המבנה המיתולוגי. "אני מסיימת 6 שנים בבית הספר, אבל זה מספיק זמן כדי להתחבר עמוקות למקום", אמרה. "בית הספר הזה הוא בית לתלמידים ומקום חם לכולם, זה ללא ספק צובט בלב שאחרי כל כך הרבה שנים יצטרכו להרוס את המבנה. בימים האחרונים הלכנו כל הצוות ופינינו המון ארגזים מהמקום".
היא הוסיפה כי "מדברים על הריסת המבנה לא מעט שנים אז הייתה סוג של הכנה נפשית לזה, מצד שני כולם מבינים את הצורך של העיר להתקדם, המבנה החדש שייבנה ייתן מענה ליותר צרכים של הקהילה, בסך הכל אני מאוד שמחה עבור הקהילה על השינוי שיהיה. אנחנו משאירים את המקום ולוקחים איתנו את הזיכרונות, זה יצבוט בלב להרבה אנשים אבל מבינים את הצורך בשינוי הזה. אני בטוחה שנשמור על החום והערכים שלנו, בסוף מה שעושה את המקום זה האנשים".
אז איך יראה בית הספר החדש, אתם שואלים?
עיריית הרצליה, באמצעות החברה לפיתוח הרצליה, תבנה מתחם חדש ומודרני שיכלול את בית-ספר 'הנדיב', אולם ספורט, מבנה דו קומתי של מעון יום וגני ילדים, ו-2 מגרשי ספורט מקורים. בית הספר, בן 4 קומות, יכלול 24 כיתות, חללי למידה משותפים, חדר תקשורת, ספרייה חדשנית, חלל רב תכליתי גדול וגגות מקורים וירוקים לטובת התלמידים.
קראו גם:
חצר בית הספר תוקם סביב 2 עצי פיקוס עתיקים וגדולים, ותכלול מתקני משחק ושטחי פעילות מגוונים, לרבות כיתת חוץ מקורה מתחת למבנה בית הספר. אולם הספורט יכלול מתקנים ואביזרים לכלל סוגי הפעילויות, לרבות כדורסל, קטרגל, כדורעף והתעמלות. בנוסף, האולם ישמש לאירועים בית ספריים וקהילתיים. על גג אולם הספורט יוצבו פאנלים סולאריים, ויחד עם מערכות הבקרה והחיסכון בכל המבנים, יקדמו את המתחם לאיפוס אנרגיה.
כחלק מהתחדשות המתחם, תבוצע הרחבה של רחוב בצלאל, שתכלול הוספת שביל אופניים לכל אורכו ושיפוץ המדרכות והחניות. כל זאת תוך שימור מחמיר של רוב העצים הקיימים. בית הספר עתיד להיפתח מחדש ב-1 בספטמבר 2025. בזמן זה, הילדים ילמדו בקריית החינוך ע"ש שמעון פרס בגליל ים, שתיפתח בתחילת שנת הלימודים הקרובה. היקף ההשקעה נאמד בכ-100 מיליון שקל.