לפני 26 שנים עצר הזמן מלכת במפעל תעש השרון. בין גדרות התיל הגבוהות שנבנו סביב השטח המזוהם, נותרה דממה וזה היה רק עניין של זמן עד שהטבע הפראי יגיע לכסות את האדמה שספגה בפיצוצים שבמפעל התעשייה הצבאית בנוף ים. בעלי חיים רבים ניצלו את המצב הנדיר והפכו את השטח הפראי לביתם.
כתב Ynet אסף קמר הזדמן למקום יחד עם תושב שכונת נוף ים מורן ויג, משם יצאו השניים לסיור פוסט-אפוקליפטי במפעל התחמושת הנטוש.
"מאחורי חורשת האקליפטוס הסבוכה והצמחייה הקוצנית הגבוהה שתוחמת את גדרות האתר, אנחנו נכנסים לתוך שטח רחב ושומם, שבו פזורים כמה מבנים מסקרנים שהצמחייה והעזובה השתלטו עליהם", כתב קרמר. "עוד אנחנו רואים בשטח המפעל הנטוש: עמוד חשמל בודד ללא חוטים, גרמי מדרגות לשום מקום, מבנים עזובים ועשרות שבילים וכבישים שנעלמו מתחת לצמחייה הסבוכה.
"הכלבה מובילה אותנו דרך שביל נסתר בתוך הקוצים אל מבנה משרדים נטוש. העצים וצמחי הנוי השונים שאכלסו את הגינה המפוארת של אותו מבנה ננטשו, והצמחים המתורבתים נאלצו להתאים את עצמם למצב הפראי החדש. התוצאה היא תצורות נוף נדירות של צמחי נוי תרבותיים מתפרצים בכוח וללא שליטה אנושית - לתוך המבנה המתפורר".
עוד בתוך השטח אותרו על קירות המשרדים הנטושים סיסמאות וסמלים נאציים בשילוב ציורי קיר עם מוטיבים של כת השטן, עדות להפיכת האזור לשטח הפקר. בתוך המבנה העתיק, שעשוי מאבני כורכר ענקיות, יש באר מים עמוקה ומסתורית ומכונת שאיבה חלודה עם גלגלי שיניים ענקיים מברזל. מי התהום שמתחת לשטח המפעל זוהמו בכימיקלים מהפיצוצים והם אסורים לשתייה.
כבר בדרך לחוף המזוהם, המלאה בחביות חלודות ושאריות בטון, ניתן להבחין ב"כתם הצהוב" הידוע לשמצה. עדות שאולי בולטת יותר מכל עבור תושבי העיר על הפגיעה האנושה בערכי הטבע. כתם שיקח עוד שנים רבות ומאמצים גדולים להעלים.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "מפעל תעש כלל מתקנים שונים שזיהמו את שטח המפעל, אך אין חשש לטייל באזור שמחוץ לגבולות המפעל לשעבר. מפעל תעש כלל בין היתר מתקני ייצור ואחסון של חומרי נפץ, מתקני זיקוק וכן חומרים נוספים אשר הותירו אחריהם מזהמים, שזיהמו את שטח תעש. התוכנית לטיפול במפגעים הקיימים באתר כוללת פינוי מכלי מזוט, פעולות לאיתור פסולת חומרים מסוכנים, אשר קיים חשד כי הוטמנו בעבר באתר, וביצוע עבודות ראשוניות לשיקום אחד ממוקדי הזיהום באתר".