1 צפייה בגלריה
ההורים המתנגדים. דורשים את פסילת המכרז | צילום: אסף פרידמן
ההורים המתנגדים. דורשים את פסילת המכרז | צילום: אסף פרידמן
ההורים המתנגדים. דורשים את פסילת המכרז | צילום: אסף פרידמן
שוב חוזר מאבק מאות הורים בהרצליה נגד חברת "טומשין", שמפעילה 28 צהרונים בגני יול"א בעיר. היום (ראשון) ייפגש מנכ"ל העירייה, יהודה בן עזרא, עם נציגי ההורים, בניסיון לגשר על הבעיות בין הצדדים.
לפני כחודש נודע להורים, כי הרשת, שכבר הועלו נגדה תלונות במהלך השנה החולפת, זכתה במכרז של העירייה להפעלת 28 צהרונים, מתוך 111 הצהרונים בעיר. את מרבית הצהרונים תמשיך להפעיל חברת מרכזים קהילתיים. ההורים מתנגדים להפעלת הצהרונים בידי רשת טומשין, בטענה שהעירייה התעלמה מהכשלים שהיו בשנה שעברה בצהרונים שהפעילה הרשת. לטענתם, רק באחרונה הם עודכנו, שהצהרון בגן שאליו נרשמו מבעוד מועד יופעל בידי טומשין, ואילו ידעו זאת מראש, היו שוקלים לרשום את ילדיהם לגנים אחרים.
עוד הם טוענים, כי יש להמשיך את העסקתן של נשות הצוות המנוסות והאיכותיות באותם הצהרונים שהופעלו בהצלחה על ידי חברת מרכזים קהילתיים. בשלב זה מחרימים ההורים את הרישום לצהרונים, וחלקם כבר הבטיחו את מקומם בצהרונים פרטיים. כמו כן, הם מאיימים לנקוט צעדים משפטיים.
המתנגדים: הורים מודאגים
במפגש עם מנכ"ל העירייה, שיתקיים לבקשת ההורים, ישתתפו כמה מהאמהות, ובהן נטע לי בן שושן ולימור חזן, וכן עורכת דין מומחית בתחום המכרזים. לטענת ההורים, על פי אחד מסעיפי המכרז, העירייה היתה זכאית לפסול את המועמדות של טומשין, בעקבות "ניסיון קודם רע".
לחיזוק טענותיהם, פירסמו ההורים עדויות על מה שהתרחש בשנה שעברה בצהרוני טומשין. "הגן פעל בצורה לא מבוקרת ולא אחראית", כתבה אחת האמהות בפורום של ועד הגנים. "לא ייתכן שילדים ייפצעו, שישכחו ילד בשירותים ושילדים ישהו בחצר ללא השגחה. לא ייתכן שכאשר סייעת או גננת נעדרת, אין מי שיחליף אותה".
אם אחרת כתבה: "הצוות כל הזמן התחלף, כמעט כל יום פרצופים חדשים".
"מי מבטיח להורי הגן שתקריות כאלה לא יקרו שוב?", שואלת אם אחרת, ומסכמת אם נוספת: "לא ברור לי איך העירייה נתנה לזה יד, או איך אנחנו אמורים להיות רגועים".
אחת האמהות, שבנה למד בשנה שעברה בגן כלנית, בהפעלת רשת טומשין, סיפרה כי "שנת הלימודים החלה בבלגן. בשל רישום חסר לצהרון, אוחדו שני גנים לצהרון אחד, וכך ילדים בני פחות משלוש (חלקם לא גמולים) שולבו באותו הצהרון עם ילדים בני ארבע עד שש מגן מרגנית. השילוב הזה יצר מצבים לא נעימים בין הילדים. הצוותים לא הצליחו להשתלט עליהם. לא פעם נשארה דלת הגן פתוחה וילדים יצאו לרחוב. אחד הילדים נמצא ברחוב על ידי אחד ההורים".
"השיא", לטענת הורים, "הגיע בקייטנת סוכות, כששתי נשות צוות רבו ביניהן, אחת מהן נטשה את המקום בעקבות הריב, השנייה יצאה לחצר להירגע ולעשן, ו-35 ילדם נותרו בהשגחת השלישית. אחרי סוכות, בעקבות דרישת ההורים, הוחלף המפעיל טומשין, והצהרון פוצל לשניים. תשעה גנים הועברו באותה העת מטומשין למרכזים קהילתיים".
התומכים: ועד הגנים העירוני
נציגת ועד הגנים העירוני, הילה לפבר, החברה בוועדת יול"א, היתה מעורבת בכתיבת המכרז, ישבה בוועדת המכרז, והיתה שותפה לבחירת טומשין. לדבריה, בשנה שעברה רשת טומשין קיבלה לניהולה 34 גנים, אף שהיתה אמורה לקבל רק 20, ואחרי כמה חודשים, כשהתגלו בעיות, הועברו תשעה צהרונים לידי מרכזים קהילתיים. "השנה הם עמדו בתנאי המכרז וקיבלו את כל הנקודות, על פי הניקוד שקבענו. שיבוץ הצהרונים לרשת טומשין נעשה על פי קריטריונים אזוריים ועל פי תמהיל הגילאים. ועד הגנים היה חלק מתהליך השיבוץ והושקעה בכך מחשבה רבה. אנו שלמים עם הבחירה, כי אנו מכירים אותם מהשנה שעברה. תחילת השנה אכן היתה קטסטרופה, אבל מאז שנכנס לתמונה מנכ"ל הרשת שמוליק טומשין, הגנים התייצבו והניהול היה נכון וטוב. יש גנים רבים שמרוצים מהם, ומעדיפים להמשיך אתם".
רפי פלאצ'י, הורה לילד בצהרון בגן שיזף, מחזק את דבריה: "לאורך כל השנה היו הרבה בעיות עם טומשין. הילדים איבדו שליטה, חזרו עצובים מהצהרון והיו גם בעיות באיוש הצוות. מאז שהצוות הוחלף הילדים פורחים ושמחים, והקייטנה מתפקדת מעולה. למרות כל מה שעברנו, אנחנו מוקירים את טומשין. בכל פעם שצצה בעיה הכי קטנה, הם הטו אוזן קשבת וניסו להציע פתרון מיידי".
"ההתחלה היתה רעה מאוד", מסכים חבר ועד הגנים, אסף שוחמי, בפוסט שפירסם בפורום של ועד הגנים. "אם מישהו חושב שאנחנו לא חשנו את זה על בשרנו — הוא טועה. זה היה גם בצהרון של בתי, בגן התאנה. טומשין לקחו אחריות והשתפרו. אני מבין את חוסר האמון. הגישה של כולנו (הוועד, נציגי הורים, מחלקת החינוך, מפעילי הצהרונים, המפקחת על היול"א) היא שאנחנו לא מאשימים, אלא לוקחים אחריות ומפיקים לקחים. ערכנו עשרות פגישות השנה כדי להבין איפה טעינו ואיך משתפרים".
במכתבה להורים, כתבה מנהלת היול"א בעירייה, דגנית דקל, כי חברת טומשין ניגשה למכרז, נבדקה, התחייבה ועומדת בכל הסעיפים, חמורים כקלים. לדבריה, חברת טומשין נערכת לפתיחת השנה בצורה מיטבית, ובעירייה הוקמה יחידה חדשה, המיועדת לפקח ישירות על היול"א של שני המפעילים, כשמנהלת היול"א בעצמה תפקח על השיבוצים, ההכשרות והתכנים המיועדים.
יש לציין עוד, כי הורי ילדי הגנים כבר זומנו לכנס היכרות, שייערך בשבוע הבא עם נציגי חברת טומשין ועם צוותי הצהרונים.
מהעירייה נמסר: "מפעיל הצהרון נבחר, על פי חוק, במכרז ובשיתוף מלא עם נציגי ועד הורי גני הילדים. לצורך הגברת הבקרה והפיקוח על המפעילים, הקימה העירייה יחידה מיוחדת במחלקת גני הילדים ואנו בטוחים שהשנה הפעילות תתקיים כסדרה ובאופן המיטבי בעבור הילדים".
מנהלת טומשין קידס, מלי טומשין, סירבה בתוקף להגיב לדברים, למרות בקשות חוזרות ונשנות.
מרשת טומשין נמסר: "רשת צהרוני טומשין היא אחת מרשתות החינוך הגדולות והוותיקות בארץ. יישום חוק הצהרונים לפני שנת הלימודים תשע"ח ופתיחת הצהרונים, יצרו כאוס וחבלי לידה בחודשים הראשונים, אך במהלך השנה המערכת התייצבה ורשת צהרוני טומשין הביאה את איכות מוסדותיה למצוינות הגבוהה ביותר במדינה, בניהול ובאיכות. נקבעה פגישת היכרות עם הסגל, ההורים ונציגי העירייה ואנו בטוחים שהשנה תחל נטולת תקלות".