2 צפייה בגלריה
נמלת האש הקטנה | צילום אילוסטרציה: Shutterstock
נמלת האש הקטנה | צילום אילוסטרציה: Shutterstock
נמלת האש הקטנה | צילום אילוסטרציה: Shutterstock
ביום חמישי האחרון הוצג מחקר בכנס של מכון מחקר ים המלח במצדה ולפיו נמלת האש הקטנה והמסוכנת התפשטה להרצליה ולכל יישובי השרון.
הכנס נערך בהשתתפות רשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה. החוקר איתי רנן, מהמעבדה האנטומולוגית לאקולוגיה יישומית ומוזיאון הטבע באוניברסיטת תל אביב, הציג תמונת מצב מדאיגה מאוד ביחס לאזורנו. רנן: "כשנמלה מתבססת באזור, איכות החיים בו נפגעת קשות. אנשים לא יכולים לשבת על דשא, נעקצים כל הזמן. גם בתוך הבית אתה כל הזמן מופתע. אתה יוצא מהמקלחת, מתנגב ונעקץ, אתה נעקץ גם במיטה".
מחקר שהוגש למשרד להגנת הסביבה בשנת 2013 ,העריך כי הנזק שתגרום הנמלה החל משנת 2030, יהיה של למעלה מ–1.2 מיליארד שקלים בשנה — בחקלאות, בתיירות ובהוצאות ההדברה. באותו מחקר הוערך מספר היישובים הנגועים ב–116. כיום רנן מחזיק רשימה של 280 יישובים נגועים, אך המספרים הם להערכתו גבוהים יותר, כי יש יישובים רבים שבהם הנמלה עדיין לא זוהתה.
נמלת האש הקטנה (Wasmannia Auropunctata) היא בין מאה המינים הפולשים הבעייתיים ביותר בעולם - כך על פי האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע ומשאבי הטבע. בניגוד למיני הנמלים המקומיות, עקיצתה של נמלת האש כואבת מאוד ויוצרת מעין כווייה. את נמלת האש הקטנה ניתן למצוא מחוץ לבית: בגינות, מדשאות, בריכות ועל גבי עצים. הנמלים נכנסות לבתים בעיקר בקיץ בחיפוש אחר לחות ומזון.
2 צפייה בגלריה
נמלת האש הקטנה. צילום המחשה: shutterstock
נמלת האש הקטנה. צילום המחשה: shutterstock
נמלת האש הקטנה. צילום המחשה: shutterstock
בעקבות התפשטות הנמלה באזור השרון, הוציא המשרד להגנת הסביבה הוראות מיוחדות:
איך מזהים את הנמלה?
צבען של הנמלים הוא אדום-כתום וגודלן כמילימטר. הנמלים נמצאות לרוב בחצר, אבל בקיץ הן חודרות לבתים, בחיפוש אחר מזון ומים. עקיצת בני אדם מתרחשת פעמים רבות כאשר הנמלים נלכדות בין עור הגוף לבגדים. עקיצת הנמלה כואבת מאוד ויוצרת מעין כוויה על העור למשך כמה שעות עד ימים. אצל חלק מהאנשים יכולה להתפתח תגובה אלרגית חריפה.
בנוסף לפגיעה באדם, הנמלה עלולה לפגוע בחיות בית, חיות משק, בחיות בר, בגידולים חקלאים, בגינון ובמגוון הביולוגי.
מה לעשות במקרה של עקיצה?
ניתן לשכך את הכאב ותחושת הצריבה באמצעות מריחת משחה וקירור המקום. חיטוי מקום העקיצה ימנע זיהום אפשרי. במקרה של חשד לתגובה חריפה כתוצאה מעקיצת נמלת האש הקטנה, יש לפנות מיידית למרכז הרפואי הקרוב. בכל מקרה של חשד להימצאות נמלת האש הקטנה, חשוב להודיע למוקד הסביבה בטלפון: *6911.