בשביל רוב האנשים העיסוק בפלסטלינה מתחיל ונגמר באיזור גן חובה. החומר הגושי הזה שכיכב בהגדת פסח הנוסטלגית של רוני אורן, זו שאף בית ישראלי לא היה שלם בלעדיה, התגבש בזכרון הקולקטיבי כמשהו ראשוני, ילדותי. אצל סטאס גולובין (36), אמן ופרסומאי, האהבה הזו רק התחילה בגיל הזה, אבל התעוררה מחדש רק כשבנו החל לעסוק בפלסטלינה בעצמו. גולובין ההרצלייני לקח את שתי האהבות שלו, אנימציה ופלסטילנה, ויצר חוג ראשון מסוגו בארץ, המשלב את שניהם בטכניקת הסטופ מושן.
באופן פרדוקסלי דווקא הטכניקה הזו, ביחד עם האמנות הייחודית והקלות היחסית בה ניתן לעצב את הפלסטלינה על עלותה וגמישותה, יכולה להשתלב בקלות הרבה יותר גדולה היום, מאשר בשנים בהן כיכבה. בעידן בו כל ילד מרים טלפון ומתחיל לביים, הפוטנציאל האינסטגרמי של הפלסטלינה הוא בלתי נגמר.
איך התגלגלת לעיסוק בפלסטלינה, אנימציה וסטופ מושן?
"קודם כל, אני בוגר בצלאל, למדתי שם במחלקה לתקשורת חזותית והתעמקתי בזה בלימודים. אני עובד בתחום הפרסום יותר מ-12 שנים ובתחום הפוסט פרודקשן, קומפוזיטינג ואנימציה. אז אנימציה תמיד הייתה חלק מהעיסוק שלי".
אתה יודע, בשביל רוב הישראלים כשאומרים להם אמנות ופלסטלינה קופצת להם האגדה ההיא של פסח.
"כן, היא מאוד מפורסמת. רוני אורן גם היה ראש מחלקת אנימציה בבצלאל ועשה הרבה סרטוני סטופ מושן דומים. בשילוב בין פלסטלינה ובסטופ מושן יש הרבה מאוד יתרונות, בין השאר בגלל זה החלטתי להקים את החוג הזה".
איזה גילאים מגיעים אל החוג?
"מגיעים בעיקר ילדים קטנים, אפילו קטנים מדי. אני מעדיף שיגיעו מעל גיל 6. אני מנסה בעזרת הנחיה נכונה לפשט את זה כמה שאפשר. יש אצלי גם ילד בן 5 שמצליח לעשות אנימציה וזה מדהים - גם ליצור וגם לדובב את הדמות. מי שרואה את הסרטונים שלי יודע שמספיק שני פריימים בשביל שילד יזהה תנועה. פתאום הילדים רואים שהדמות שלהם זזה. ומבחינתם זה קסם".
מה הציפיות מהחוג הזה?
"אני רוצה להגיע למצב שהילדים יגיעו ונעבוד על איזה תסריט קטן, יצליחו ליצור איזה סרטון עם הבעה או אמירה מסוימת. חלק מהיתרון הגדול של פלסטלינה ושל סטופ מושן זה שאתה לא צריך ידע מורכב בשביל להביע את עצמך. מספיק שתזיז את החומר שהוא גמיש ואפשר להביע משהו. אני גם גיליתי שזה חומר מצוין בשביל אנשים שמתחילים לעסוק באמנות חזותית בשביל ללמוד הפשטה. לא כל כך יודעים את זה, כי גם יש את הסטיגמה של פלסטלינה שהיא כביכול ילדותית, וזה חבל. יש פה הזדמנות לעבוד גם עם צבע, והגושים מכתיבים לך הפשטה. זה משהו שלוקח המון שנים לאמנים ללמוד".
על פי מה שאתה אומר זה יכול למשוך גם מבוגרים.
"חד משמעית, אבל יש פה אתגר מאוד גדול למשוך מבוגרים. כשאתה אומר פלסטלינה לאנשים ישר קופץ לראש ילדים בני חמש וקשה לנתק אותם מזה. אני מנסה לשים את האנימציה בפרונט כדי למשוך קצת יותר. אני עושה מאמץ גם להכנס לתיכון היובל בו למדתי פעם, לעניין קצת תלמידים בנושא. מספיק שישה אנשים כדי ליצור קבוצה שיכולה לעבוד ביחד וליצור סרט".
החוג של סטאס נערך בימי שישי בסטודיו שלו ברחוב הס. ליצירת קשר עם סטאס ניתן להתקשר למספר 0546525212