למרות שנה שבה ישראל שקועה במלחמה, סוגיות של דת ומדינה הוסיפו לעמוד במוקד סדר היום הציבורי. בהסעות בשבת אל החזית וממנה, באפשרות להשיב ארצה לחג ישראלים רבים שנתקעו בגלל ביטולי טיסות, ביחס ללוחמות ולחיילות בכלל, בהסדרי הקבורה של בני דתות שונות ובגישת המדינה כלפי בן זוג של לוחם שנפל – בכל אלו סערו הרוחות. הוד השרון והרצליה חולקות השנה את המקום השני, ירידה עבור הוד השרון שהייתה במקום הראשון בשנתיים האחרונות, ועלייה עבור הרצליה – שהגיע בפעם הראשונה להישג המכובד. רמת השרון הצטרפה למדד השנה ומצליחה להתברג בעשירייה הראשונה.
'מדד החופש העירוני' לשנת 2024, שנערך בפיקוחו האקדמי של פרופ' עמית שכטר מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובהובלת החוקר ארן רונדל ומתפרסם זו השנה השביעית, בחן גם השנה את מידת החופש ממנה נהנים תושביהן של 35 ערים בישראל, ודירג אותן מהעיר הליברלית ביותר ועד השמרנית ביותר. למדד נוספו השנה שבע ערים חדשות, כך שבסך הכול נבחנו 35 הערים המרכזיות בישראל. כל אחת מהן נמדדה ב-11 קטגוריות, שמשקלן נקבע על בסיס סקר עמדות ציבור שנערך ע"י החוקר נמרוד ניר, מכון אגם, האוניברסיטה העברית.
קראו גם:
הפעם, המדד מסכם את שנת הקדנציה הראשונה של ראשי הערים בחלוף שנה מאז הבחירות המוניציפליות, החדשים והוותיקים, ובוחן מי עמד בציפיות – ומי השאיר את התושבים מאחור.
לפי המדד השנה, הוד השרון הגיעה למקום השני, אותו היא חולקת עם שתי ערים נוספות - הרצליה ותל אביב, אחרי גבעתיים, שהתחרות ביניהן בשנים האחרונות צמודה ביותר. לעומת היריבות שלה בצמרת, נקודת החוזקה שלה היא בתחום תקציבי הדת - כאשר תקציבי הדת שלה יחסית נמוכים ועומדים על כ-3 מיליון שקלים בשנה.
עם זאת, עליה להשתפר הוא בקטגוריית החינוך, באמצעות פיקוח ולקיחת אחריות על תכני הלימוד שמועברים ע"י עמותות חיצוניות בבתי הספר ברחבי העיר .נקודה נוספת לשיפור וקריטית לא פחות, היא העובדה שאת תושבי הוד השרון לא מייצג נציג ממועצת העיר במועצה הדתית.
הרצליה במקום הגבוה ביותר שהגיעה בשנים האחרונות – השני, והיא בין הרשויות הראשונות להפעיל תחבורה ציבורית בשבת, עם שני קווים שחולפים בסמוך לכל חלקי העיר ומתחברים לרשת "נעים בסופ"ש". בנוסף, היא בולטת מעל שכנותיה ויריבותיה בהצטיינותה בקטגוריית החינוך, בזכות פעילותה עפ"י חוזר מנכ"ל משרד החינוך משנת 2015, למרות שבוטל. החוזר מורה בדיוק את מה שכולנו רוצים שעירייה תעשה: תאשר מראש כל ארגון חיצוני שפוגש את ילדינו בבית הספר שלהם, תקפיד ליידע על כך את ההורים, ואף תייצר פעילות חלופית לתלמידים שהוריהם לא מעוניינים שישתתפו בפעילות שסותרת את ערכיהם.
עם זאת, הרצליה נשארת הרחק מאחור בתחומים של הדרת הנשים במרחב הציבורי - ראשית, אין לה נוהל עירוני שאוסר או מגביל הפרדה מגדרית באירועים עירוניים, ושנית היא מעניקה הנחה של 40% לרוחצים בבריכה העירונית בשעות ההפרדה בין נשים לגברים, מה שלא ניתן ליתר הרוחצים.
ובמקום האחרון מבין שלושתן – רמת השרון, החדשה במדד. העיר מתברגת כבר במדידה הראשונה בעשיריה הראשונה יחד עם שורת ערים חופשיות נוספות. היא עושה זאת בזכות תחבורה ציבורית עירונית ובינ-עירונית נגישה וחינמית בשבת, מתן אפשרות לקבורה אזרחית בעיר ורישום עירוני לזוגות ידועים הציבור. העירייה גם מתבלטת בשירותים שהיא נותנת לקהילת הלהט"ב – כמו ארגון ותמיכה באירועי גאווה בעיר, תקצוב עו"ס לקהילה ובהפעלת קבוצות איגי בעיר לצד תמיכה בארגונים נוספים כמו חוש"ן.
עם זאת, עוד יש לה לאן לשאוף וכדי להשתפר במדד החופש עליה, בין היתר, לתמוך לא רק בזרם היהדות האורתודוקסי, למנות חברים למועצה הדתית שייצגו את תושבי העיר, וגם לפקח על התכנים המועברים לילדי העיר בבתי הספר.
אורי קידר, מנכ"ל תנועת 'ישראל חופשית': "גם בשנה הראשונה של הקדנציה, אין מקום לתירוצים: הציבור מצפה לתוצאות בשטח – תחבורה ציבורית בשבת, מסחר פתוח ומרחב ציבורי שוויוני לכולם. מי שלא יעמוד בציפיות עשוי לגלות שדיבורים על שינוי כבר לא מספיקים, הציבור דורש עשייה אמיתית".