"בתקופה מאתגרת זו, הרוקחים שלנו מוכיחים שוב כי בעבודתם יש עוד המון משמעות בנוסף לניפוק תרופות בדלפק", אומרת דבי צאל, הרוקחת המחוזית של כללית מחוז שרון שומרון. "הם מהווים כתובת מקצועית, אוזן קשבת, ומקור תמיכה למטופלים שלנו, במיוחד בימים אלה כשרבים מתושבי הצפון והדרום מפונים ומתגוררים בערים שונות".
לבנות אמון מחדש
"אחד הסיפורים המרגשים ביותר שלנו הוא של אורנה", מספרת לורנס לוי, מנהלת בית מרקחת במרפאת נוף הרצליה. "היא הגיעה אלינו אחרי ה-7 באוקטובר מקיבוץ בעוטף עזה, בלי כלום וכשהיא סובלת מכאבים פיזיים ונפשיים קשים. מעבר לבעיות הגופניות – פריצות דיסק וסוכרת – היא התמודדה עם חרדה קשה וטראומה".
לורנס מספרת כיצד בנתה עם אורנה תוכנית טיפול הוליסטית: "התחלנו בהדרכות חוזרות על שימוש נכון בתרופות, במיוחד לאור השימוש המוגבר בתרופות חזקות לשיכוך כאבים והרגעה. לאט לאט בנינו אמון, והצלחנו לשכנע אותה להתחיל בטיפול בסוכרת ואפילו בפעילות גופנית".
התוצאות לא איחרו לבוא. "כשאורנה חזרה לקיבוץ, היא הייתה אדם אחר," מחייכת לורנס. "היא הצליחה להפחית משמעותית את השימוש בתרופות החזקות, הסוכרת שלה הייתה מאוזנת, והכי חשוב – היא למדה לנהל את הכאבים בצורה טובה יותר".
להחזיר את השליטה למטופלים
סיפור נוסף הוא של יוסף, תושב העיר שסבל שנים מבעיות בריאות מורכבות. "יוסף כמעט ולא היה בקשר עם הצוות הרפואי," מסבירה לורנס. "אשתו הייתה מגיעה לבקש את המרשמים, והסוכרת שלו יצאה משליטה. החלטנו לשבת איתם יחד, להסביר בגובה העיניים את משמעות הטיפול, כולל תזונה נכונה ואורח חיים בריא".
"הפגישה הזו שינתה הכל," היא מוסיפה. "פתאום הם הבינו את התמונה המלאה, ומה צריך לעשות כדי לשפר את המצב. זה לא היה עוד סתם אוסף של כדורים, אלא תוכנית ברורה ומובנת".
תמיכה בזמן משבר
"גם בתקופה המאתגרת הזו, אנחנו ממשיכים להיות כאן בשביל כולם," אומרת לורנס. "כמו במקרה של דני, מפונה מקריית שמונה, שהגיע במקרה לבית המרקחת. גילינו שהוא לא קיבל את הטיפול החיוני שלו מאז שהגיע למרכז. צוות בית המרקחת מיד נרתם לעזור – מהסברים על הטיפול ועד תיאום עם האחות והרופאה להדרכה על הזרקת אינסולין".
"הסיפורים האלה ממחישים את מה שאנחנו מאמינים בו", מסכמת דבי צאל. "רוקחות היא הרבה מעבר לחלוקת תרופות. זו שליחות של ממש, במיוחד בימים אלה, כשאנשים זקוקים ליותר מתמיד לתמיכה, להכוונה ולטיפול מסור".