תנופת הבניה באזור השרון נמצאת בעיצומה, ותוכניות בניה גרנדיוזיות רבות בערים המרכזיות בשרון אשר הוקפאו בשנים האחרונות עקב צוק העיתים (קורונה, מלחמה) חוות תחיה מחודשת ומאושרות בזו אחר זו. לא מדובר בתוכנית בניה סטנדרטיות וספורדיות, מתחם בניה כאן, פינוי בינוי שם, אלא בתכניות שעתידות לשנות את פני הערים כפי שהכרנו אותן.
7 צפייה בגלריה
תנופת הבניה בנתניה
תנופת הבניה בנתניה
תנופת הבניה בנתניה
(צילום: שאול גולן)

קראו גם:

בכפר סבא הוד השרון, הרצליה, רעננה ואפילו ישובים כפריים באזור, מקודמות תוכניות אלו בשבועות האחרונים די בחופזה ומופקדות לקראת אישור סופי במהירות שיא. התנגדויות? קודם שהרכבת תצא, אחר כך נחשב מסלול.

דרום השרון

ראשונה בתוכניות אלו היא כמובן תוכנית הבניה שעתידה לשנות את פניו של אחד הישובים היוקרתיים באזור השרון, שעד כה אופיין בצביון כפרי ובבתים צמודי קרקע. הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה מרכז, החליטה בשבוע שעבר להפקיד תוכנית להקמת שכונת מגורים חדשה שתהווה הרחבה של הישוב כוכב יאיר-צור יגאל.

7 צפייה בגלריה
הדמיית התכנית
הדמיית התכנית
הדמיית התכנית בכוכב יאיר
(צילום: מנעד אדריכלים)

התוכנית, שהוגשה על ידי משרד הבינוי והשיכון, ממוקמת ממערב לכוכב יאיר והיא כוללת 1,230 יחידות דיור שיוקמו במבני מגורים עד 6 קומות (צפיפות של כ-12.5 יחידות דיור לדונם). מתוך כלל יחידות הדיור, 310 דירות קטנות ו-150 להשכרה. בנסוף יהיו שטחי מסחר, תעסוקה וציבור. תוכנית זו שעתידה לשנות את פניו של הישוב כבר מעוררת התנגדות רבה בקרב תושבי הישוב ומחוצה לו. שתי המועצות, דרום השרון וכוכב יאיר צור יגאל, מתנגדות נחרצות לתוכנית, ואיתן כלל הגופים הירוקים ומשרדי ממשלה. שלדעתן יפגע פגיעה אקולוגית בסביבה, ישנה את אופי הישוב ויביא לאסון תעבורתי.

כפר סבא

לאחר שבית המשפט העליון דחה בפברואר השנה ערעור שהגישו חברי האופוזיציה בעירייה וארגון "אדם טבע ודין", נגד עיריית כפר סבא ונגד הוועדה למתחמים מועדפים לדיור (הוותמ"ל), בדרישה לעצור את פרויקט הצעירים שמקדמת העירייה, יצאה לדרך תוכנית הבניה הגדולה ביותר בעיר בעשרים השנה האחרונות.

7 צפייה בגלריה
תכנית מגדלים, או תכנית לצעירים?
תכנית מגדלים, או תכנית לצעירים?
פרויקט קרית הצעירים
(הדמיה: עיריית כפר סבא)

פרויקט קריית הצעירים הוא יוזמה של העירייה ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י) שאושרה בוותמ"ל בדצמבר 2022 וכוללת כ-3,200 יחידות דיור בצפון מזרח העיר, בהן 600 דירות בהנחה שכבר הוגרלו במחיר מוזל בהנחה של כמעט מיליון שקלים לזכאים, דיור להשכרה במחיר מפוקח ומסובסד, מבני חינוך וקהילה, מעונות סטודנטים ודיור מוגן, מסחר ותעסוקה, התחדשות אזורים ותיקים, מבני ציבור, תשתיות תחבורה והרחבת הרשת הירוקה המחברת בין המרחבים הציבוריים בעיר. קדמו לפרויקט זה התנגדויות רבות ודיונים רבים, בטענה כי מדובר באחד הפרויקטים שלא "רק ישנו את פני כפר סבא כליל, אלא יביאו לאסון תחבורתי".

הרצליה

בשבוע שעבר יצאה לדרך תוכנית בליבת העיר הרצליה הוותיקה, שעתידה לשנות באופן משמעותי את העיר. התוכנית ממוקמת במרכז העיר (בסמוך לצומת כדורי המיתולוגית), לאורך שדרות בן גוריון ורחוב הרב קוק וכוללת מתחמים בסמוך למוקדים עירוניים חשובים, בהם עיריית הרצליה, בית משפט השלום והמוזיאון לאמנות עכשווית. בסמוך לתוכנית על שדרות בן גוריון מתוכננות תחנות המטרו M1 שיהפכו את הרחוב לציר תחבורתי מגוון המשלב מגורים ומסחר.

7 צפייה בגלריה
הדמיית התוכנית בהרצליה
הדמיית התוכנית בהרצליה
הדמיית התוכנית בהרצליה
(צילום: משרד האדריכלים דני קייזר)

במסגרת התוכנית מתוכננת הריסת מבנים, הכוללים 177 דירות ו-13 יחידות מסחר, שבמקומם יוקמו 9 מבנים חדשים עם 591 דירות מעל חזיתות מסחריות לאורך רחוב הרב קוק ושדרות בן גוריון. דירות המגורים המתוכננות כוללות 108 יחידות דיור קטנות לשכירות ארוכת טווח. התוכנית כוללת 30 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה ושטחים למבני ציבור. הרחובות הפנימיים-הקסם, הבעש"ט, הדסה ושירת הזמיר יורחבו לטובת יצירת מדרכות רחבות להליכה ובחלקם לטובת שיפור הסטריות.

7 צפייה בגלריה
הדמיית התוכנית בהרצליה
הדמיית התוכנית בהרצליה
הדמיית התוכנית בהרצליה
(צילום: משרד האדריכלים דני קייזר)

רעננה

אחת מתוכניות הבנייה השנויות ביותר במחלוקת באזור השרון יצאה לדרך בהתנגדות חריפה של עיריית רעננה, שהגיעה לקמפיין ארצי ואזהרה חריגה לרוכשים פוטנציאלים, בנקים ויזמים נגד היזמית הראשית רשת אמי"ת. מדובר בתוכנית בניה רחבת היקף במתחם כפר בתיה בדרום העיר הכוללת 2,400 יחידות דיור לצד שימושי תעסוקה וחינוך על שטח של כ-160 דונם. בעיריית רעננה מתנגדים בתוקף לקידום התוכנית בוועדות התכנון ובסוף השבוע האחרון אף פירסמו מודעת אזהרה חריגה נגד: "אל תתקרבו לפרויקט - לא נפתח תשתיות במקום".

7 צפייה בגלריה
אמית כפר בתיה רעננה
אמית כפר בתיה רעננה
אמית כפר בתיה רעננה
(צילום: אסף פרידמן)

בתביעה שהגישה העירייה בינואר השנה נגד רשת אמי"ת, טענה העירייה כי במסגרת הסכם שנחתם בין הצדדים ב-2021, התוכנית אמורה לכלול 1,250 יחידות דיור בלבד, אולם כשנתיים וחצי לאחר מכן, במארס 2024, היא גילתה לתדהמתה שהתוכנית גדלה בהיקפה ל-2,400 יחידות דיור. בבקשה שהגישה באפריל האחרון לבית המשפט, היא דרשה למנוע באופן זמני את קידום התוכנית בוועדה המחוזית: "אישור התוכנית בהיקף הבינוי שבו חפצה המשיבה יגרום נזק כבד לעיר ותושביה, יגרום להעמסה גדולה על תשתיות ואף לפגיעה כלכלית קשה בתובעת", נכתב. בית המשפט דחה את בקשתה של עיריית רעננה למתן צו מניעה, ובעיריית רעננה מתכוונים להחריף את המאבק ולא לקדם אותה.

הוד השרון

תוכנית נוספת שמעוררת מחלוקת בערי השרון נמצאת בהוד השרון שעתידה, אם תאושר בסופו של דבר במתכונתה הנוכחית, להוסיף עוד אלפי דירות לעיר. באופן חריג למדי, החליטה לפני כחודש הוועדה המחוזית מרכז לפסול תוכנית לרובע ענק חדש (מתחם 1202) שיזמה הוועדה המקומית, משום ש"היא לא מספיק צפופה".

7 צפייה בגלריה
הדמיית התוכנית בהוד השרון
הדמיית התוכנית בהוד השרון
הדמיית התוכנית בהוד השרון
(צילום: קורין אדריכלים)

הרובע החדש משתרע על 1,287 דונם של שטח שהוא כיום חקלאי, ונמצא בבעלות בעלי קרקע פרטיים רבים. על פי התוכנית, שהופקדה בדצמבר 2024, ניתן לבנות ברובע החדש 4,217 דירות, כ־70 אלף מ"ר שטחי תעסוקה ו־6,000 מ"ר שטחי מסחר. הוועדה טענה שהתוכנית אינה תואמת את הנחיות תוכנית המתאר הארצית מבחינת יעדי הצפיפות. ראש עיריית הוד השרון אמיר כוכבי הגיב בחריפות לביטול התוכנית ואמר: "הוועדה המחוזית מרכז בהרכבה הנוכחי מקדשת רישום של מספרי יחידות דיור על פני כל דבר אחר, ללא חשיבה על תחבורה, תעסוקה, שירותים ציבוריים, או קיימות ואיתנות של עיר".