אם שאלתם את עצמכם מדוע תביעות רשלנות רפואית הפכו לכל כך שכיחות, אילו מקרים יוגדרו כרשלנות רפואית, ומה עליכם לעשות במידה ואתם חוששים שהפכתם קורבן לרשלנות, כדאי שתקראו את הדברים הבאים.
למה מקרי רשלנות רפואית כל כך נפוצים?
מקרי רשלנות רפואית אינם כל כך חריגים בנוף, וישנן כמה וכמה סיבות שזה קורה, ביניהן:
• אופיים המורכב של הליכים וטיפולים רפואיים – האופי המורכב של הליכים וטיפולים רפואיים טומן בחובו לא מעט סיכונים. גם אם אתם מטופלים על ידי אנשי המקצוע המיומנים ביותר, טעויות יכולות להתרחש הן באבחון הבעיה והן בעת מתן טיפול רפואי. טעויות אנוש שכאלו, עשויות להוביל לתביעות רשלנות רפואית.

1 צפייה בגלריה
רשלנות רפואית
רשלנות רפואית
רשלנות רפואית
(צילום: FREEPIK)

• מערכת בריאות עמוסה מדי – מערכת הבריאות מתמודדת עם עומסים עצומים של חולים ומחסור בכוח אדם. אנשי מקצוע רפואיים אשר עמוסים יתר על המידה, עלולים לחוות עייפות ושחיקה, מה שעשוי להוביל לשיפוט לקוי או לחוסר תשומת לב לפרטים הקטנים. כתוצאה מכך הסבירות לטעויות עולה ואיכות הטיפול עלולה להיפגע.
• חוסר תקשורת והסכמה מדעת – תקשורת לא מספקת בין המטופלים לבין הצוות הרפואי עלולה גם כן להוביל לתביעות רשלנות. על המטופלים לקבל מידע מלא על מצבם הרפואי, לרבות את כל המידע הנוגע לאפשרויות הטיפול הזמינות, הסיכונים הפוטנציאליים והתוצאות הצפויות. וכמובן, שאי קבלת הסכמה מדעת לפני ביצוע הליכים רפואיים עלולה להוביל להשלכות משפטיות.
דוגמאות למקרי רשלנות רפואית
ישנם סוגים שונים של מקרי רשלנות רפואית, כמו למשל המקרים הבאים:
• אבחון שגוי – אבחון שגוי מתרחש כאשר הצוות הרפואי אינו מצליח לזהות בדיוק את מצבו הרפואי של מטופל. כתוצאה מכך, הוא עשוי לתת אבחנה אחרת ולבחור בטיפול שגוי, כל שכן, לדחות את הטיפול הנחוץ ולגרום להחמרה במצב. למשל נניח שמטופל מגיע עם תלונה על קוצר נשימה והרופא אינו מזהה שהוא נמצא בעיצומו של התקף לב, מה שעלול לגרום לנזק לבבי, ככל שהטיפול מתעכב.
• אבחון מאוחר – במקרה הזה, הרופא עשוי לזהות את הבעיה הרפואית בסופו של דבר, אך אותו עיכוב באבחון הוביל להשפעות מזיקות, שכן בזמן הזה המטופל לא קיבל את הטיפול הנחוץ לשיקומו והבראתו. למשל אבחון מאוחר של סרטן יכול לאפשר למחלה לעבור שלב מתקדם יותר ולהפחית את הסיכוי שהטיפול יצליח והמטופל יחלים.
• טיפול תרופתי שגוי – טיפול תרופתי שגוי יכול לנבוע מאבחון שגוי, והוא גם יכול לנבוע מטעות בכתיבת המרשם, בחישוב לא נכון של מינונים, בלבול בין תרופות בעלות שמות דומים, תקשורת שגויה, כתב יד לא קריא, או חוסר תשומת לב להיסטוריה רפואית ולרגישויות של המטופל. לדוגמה, אחות יכולה לתת למטופל את התרופה הלא נכונה, מה שיוביל לתגובות אלרגיות קשות או לסיבוכים אחרים.
• רשלנות בלידה – לידה היא אחד מהתרחישים הרפואיים היותר מורכבים, ועל הצוות הרפואי לערוך מעקב קפדני ולספק טיפול רפואי מהשורה הראשונה. רשלנות בלידה יכולה להיגרם כאשר הצוות הרפואי אינו מגיב באופן מידי או בצורה הנכונה במהלך הלידה. למשל כאשר הצוות הרפואי לא מצליח לזהות ולשלוט בדימום מוגזם לאחר לידה, מה שעלול להוביל לסיבוכים מסכני חיים עבור היולדת.
• טעויות כירורגיות – שגיאות יכולות לקרות גם במהלך טיפולים כירורגיים החל מביצוע הליך שגוי לחלוטין ועד השארת מכשירי ניתוח בתוך גופו של המטופל. ישנן לא מעט דוגמאות למקרי רשלנות רפואית כירורגיים כמו למשל ניתוח חלק הגוף הלא נכון (ברך ימין ולא ברך שמאל), גרימת נזק עצבי, פגיעה באיברים או בכלי דם אשר עשויה לגרום לנכויות או בעיות בריאותיות, זיהומים כתוצאה מעיקור לא הולם של מכשירי ניתוח ועוד.
מה לעשות במקרה של חשש מרשלנות?
אם עולה חשד לרשלנות רפואית, עליכם לאסוף התיעוד הרפואי הרלוונטי אשר תומך בטענתכם, ולפנות לעורך דין רשלנות רפואית מקצועי כדי להבין טוב יותר את הזכויות והאפשרויות שלכם. עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית יכול לקבל חוות דעת מומחה, ללוות אתכם לאורך ההליך המשפטי ולהגן על הזכויות שלכם, כל שכן להוכיח, שחלה רשלנות רפואית במקרה שלכם ולפעול במלא המרץ על מנת להבטיח שתקבלו פיצוי מתאים.

מוגש מטעם: ד״ר א. רובינשטיין – ש. יקירביץ משרד עורכי דין