מה זה בכלל בקע סרעפתי?
השם בקע סרעפתי מתייחס למצב רפואי בו חלק מהקיבה נדחק אל תוך חלל בית החזה. במצב בריא, הקיבה ממוקמת בחלל הבטן תחת שרירי הסרעפת ומחוברת לצינור שנקרא הוושט. דרך הוושט יורד המזון מחלל הפה אל הקיבה, אליה מתחבר צינור הוושט. החיבור מתבצע באמצעות פתח זעיר העובר דרך שריר הסרעפת. במקרים בהם השריר הזה נחלש או שקיים בו מום מסוים, עלול להיווצר בקע סרעפתי. במקרה של בקע, ישנה סכנה של חזרת תוכן קיבתי חומצי למעלה במעלה וושט- מה שיכול לגרום לצרבות, להקאות ולעוד תסמינים שעלולים לפגוע באיכות חיו של המטופל.
השכיחות לבקע סרעפתי
המקרים של בקע סרעפתי נפוצים יותר בקרב בני הגיל המבוגר, והשכיחות לו עולה עם הגיל. למעשה, יותר מ50% מבני ה-60 ומעלה סובלים ממצב כזה או אחר של בקע בסרעפת. מדובר בתופעה שכיחה למדי ומאחר ויש קושי באבחון שלה, לא פעם נגלה שהנתונים הללו עשויים להרקיע אפילו יותר. גורמי סיכון נוספים, מלבד הגיל הם עודף משקל, חבלה, מום מולד, לחץ מוגבר בחלל הבטן, בעיות גב או היסטוריה רפואית של ניתוחי קיבה או וושט.
התסמינים הנפוצים ביותר
חשוב מאוד לזהות את התסמינים לבקע סרעפתי, כדי לאבחן אותו בהקדם. ככל שהאבחנה תהא בשלב מוקדם יותר, סביר להניח שהטיפול עצמו יהיה פשוט יותר ויאפשר לחולה חזרה מהירה ככל הניתן לשגרת חיו. התסמינים הנפוצים ביותר כוללים צרבת חמורה, קשיי בליעה וכאב שורף בחזה המקרין אל השכמות. כאב בחזה הנגרם כתוצאה מבקע בדרך כלל מתגבר בהתכופפות לפנים, במאמץ או אפילו בזמן שכיבה. במקרים מסוימים יופיעו גם תסמינים הכוללים כאב גרון, שיעול, צרידות וקשיי נשימה . האפשרות לבקע סרעפתי בקרב בני 40-50 ומעלה היא סבירה למדי, ולכן מומלץ להגיע לבדיקות שגרתיות אחת לכמה זמן גם אם לא מופיעים תסמינים ממשיים.
איך מאבחנים בקע סרעפתי?
בקע בסרעפת ניתן לאבחן כיום באמצעות צילום בריום של מערכת העיכול העליונה או באמצעות בדיקה שנקראת אנדוסקופיה. בבדיקה זו, מוחדר אל גוף המטופל צינור עם סיב אופטי זעיר המכיל מצלמה. הדרך היעילה ביותר לאבחון בקע היא על ידי אנדוסקופיה המוחדרת דרך הפה. במצלמה שמחוברת לאנדוסקופ ניתן לרדת במורד הוושט אל הקיבה ולקבל תמונה מדויקת על מצב הבקע ועל חומרתו. במצבים אחרים, משתמשים בצילום עם חומר ניגוד שנקרא בריום סולפאט. הצילום מבוצע תחת שיקוף רנטגן שמאפשר מעקב אחרי תמיסת הבריום לאורך מערכת העיכול, כך ניתן ללמוד על פעולתם של איברי המערכת ועל כשלים בהם.
דרכי הטיפול לבקע סרעפתי
הטיפול המוקבל בבקע סרעפתי כולל תרופות, ניתוחים וטיפולים סימפטומטיים. לא תמיד יש צורך בהליך כירורגי, דרך הטיפול נקבעת בהתאם למצבו הספציפי של כל מטופל. התרופות השונות מתמקדות בתרכובות נוגדות חומציות כדי להקל בסימפטומים אותם חווה המטופל. ההמלצות הגורפות להקלה בתסמינים קובעות שכדאי להימנע מארוחות כבדות וגדלות ומאכילה של מאכלים חריפים. כמו כן, מומלץ להימנע משתיית אלכוהול ומעישון ולהשתדל לא לאכול בשעות מאוחרות בלילה.
במקרים בהם יש בקע חמור, ניתן לתקן אותו באמצעות ניתוח כירורגי. הפרוצדורה מתבצעת בחדר ניתוח בו הרופא משתמש במכשור רובוטי מתקדם, זאת על מנת לבצע חיתוך של חתכים זעירים בחלל הבטן ולתקן את הבקע בצורה מיטבית. ניתוח בקע סרעפתי רובוטי מתבצע ע"י ד"ר יוסף קוריאנסקי , מומחה לכירורגיה לפרוסקופית ורובוטית ואחד המנתחים הבכירים ביותר בישראל.
- אין האמור בגדר יעוץ רפואי, שצריך להינתן לפי נסיבות כל מקרה ספציפי. -
מוגש מטעם: דר קוריאנסקי