כל ראיון עבודה בהייטק, או בכלל, בנוי משני מישורים – המישור שמעל פני השטח והמישור שמתחת לפני השטח. המישור שמעל פני השטח כולל את התקשורת המילולית בין המראיין למרואיין, כלומר את השאלות והתשובות שיעלו במהלך הריאיון, ויעסקו בעיקר בידע ובכישורים שלכם, בניסיון שצברתם ובאופי שלכם כעובדים. במישור שמתחת לפני השטח, מתקיימת התקשורת הלא מילולית – שדה עצום של שדרים לא מודעים שאתם מעבירים אחד לשני. השדרים שאתם מעבירים למראיין לאורך ראיון העבודה, מעידים המון על האישיות ועל האופי שלכם ועלולים, במודע או שלא במודע, לגרום למראיין להתרשם מכם לחיוב או לרעה.
מכיוון שבסיטואציה כל כך מלחיצה כמו ראיון עבודה רובנו נשמח לכל עזרה, ומכיוון שאנחנו לא רוצים להשאיר שום דבר לידי הגורל או התת מודע, כדאי לדעת מה בעצם אנחנו משדרים ויותר מכך – כיצד לשדר את מה שאנחנו רוצים ואיך להשתמש בידע הקיים על נפש האדם כדי להפיק את המקסימום מכל ראיון עבודה. שבעת הטריקים הבאים יעזרו לכם לצבור נקודות חשובות במישור שמתחת לפני השטח ולעבור בהצלחה כל ראיון עבודה:
1. בחרו את השעה הכי טובה – הטריק הראשון יעזור לכם לשפר את סיכויי ההצלחה שלכם מראש, עוד לפני שאתם בכלל פוגשים את המראיין: מחקרים מראים שהשעה הטובה ביותר לקיום ראיון עבודה היא 10:00 בבוקר, שעה שבה המראיין נמצא בשיא הריכוז והערנות ועדיין לא מותש משורה של מרואיינים שקדמו לכם. כמובן שאנחנו מדברים על תחום ההייטק, ולכן 10:00 של העולם הרגיל הוא למעשה 11:00 בעולם שלנו. הבעיה היא שרוב מחפשי העבודה הם אנשים שרוצים לשפר תנאים, כך שראיונות העבודה מתבצעים במקביל לעבודה קיימת, ולהיעדר ממנה בשעה כמו 11:00 תוך כדי שמירה על דיסקרטיות – זה עלול להיות קצת מורכב. אם ראיון העבודה חשוב לכם, נסו לקחת יום חופש או למצוא תירוץ מוצלח, אבל אם זה לא מסתדר, שחררו. יש לנו עוד 6 טריקים אחרים שיעשו את העבודה.
2. עמדו כמה דקות ב- Power Pose רגע לפני הריאיון – מכירים Power Pose? עמידת "וונדר וומן" עם שתי ידיים על המותניים ותחושה שאף אחד לא יכול עליכם? בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים משתמשים בתנוחה הזאת ובתנוחות נוספות שאמורות לחזק את תחושת הביטחון העצמי, רגע לפני שהם נדרשים לעשות משהו מאתגר או מלחיץ. למה? כי כמו שאנחנו מעבירים שדרים בלתי מודעים לאחרים, כך הגוף שלנו מעביר למוח שלנו מסרים. יש אנשים שמוכנים להישבע שאם תעמדו בתנוחה הזאת כמה דקות לפני הריאיון, תיכנסו אליו מלאי ביטחון ועוצמתיים. שווה לנסות.
3. שמרו על קשר עין עם המראיין – קשר עין מעיד גם הוא על ביטחון, יוצר חיבור רגשי מהיר ומשדר למראיין שאפשר לסמוך עליכם. לעומת זאת, הימנעות מקשר עין, דבר שעשוי לקרות בגלל לחץ, מבוכה או ביישנות, עלולה להתפרש כחולשה, חוסר ביטחון או לתת תחושה שאתם מסתירים משהו. לכן ההמלצה היא חד משמעית – שמרו על קשר עין עם המראיין, אבל אל תגזימו גם עם זה, כן? אנחנו לא מדברים על מבטים נוקבים ומלחיצים אלא על קשר עין אנושי, חם וידידותי, ורצוי גם למצמץ מדי פעם.
4. שקפו את ההתנהגות שלו – מדובר באחד הטריקים הפסיכולוגיים הידועים ביותר, ולכן צריך להיות מאוד זהירים בביצוע שלו, אבל אל תוותרו עליו כי הוא פשוט עובד. העיקרון שעליו הטריק הזה מבוסס הוא לבצע Mirroring – שיקוף של האדם שנמצא מולכם על ידי אימוץ שפת הגוף, טון הדיבור, ההתנהגות ואפילו הדברים שהוא אומר. אנחנו מזהירים שוב – יש גבול דק מאוד בין מירורינג לבין חיקוי, ואתם לא רוצים לעבור אותו כי זה יהיה פשוט מוזר. מה שאתם רוצים לעשות בצורה עדינה מאוד זה לאמץ נגיעות קטנות מההתנהגות שלו ולשלב אותן באופן טבעי בשלכם. ההשפעה של מירורינג שנעשה כמו שצריך היא יצירת חיבור ואמון מיידיים, וזה בדיוק מה שאתם רוצים.
5. מצאו איתו מכנה משותף – בהמשך למירורינג, דרך נוספת לייצר חיבור ותחושת אמון עם המראיין היא למצוא איזשהו מכנה משותף ביניכם, ולנהל עליו איזה סמול טוק קטן. חוץ מהחיבור שזה ייצור ביניכם, זה גם יעזור לכם להתבלט ולהיות המועמד שאותו המראיין יזכור בסוף היום. גם בטריק הזה כדאי להשתמש בעדינות ולא להתחיל לסטות לשיחות ממושכות מדי בנושאים שלא קשורים לריאיון, אחרת זה עלול להיראות כאילו אתם מנסים להתחמק משאלות קונקרטיות.
6. שימו לב לאופן שבו אתם מדברים – התוכן של הדברים שאתם אומרים הוא הדבר החשוב ביותר, והוא מה שמעיד בסופו של דבר על הידע, הניסיון והחוכמה שלכם. אבל מה שיגרום לאנשים להרגיש שעומד מולם בנאדם חד ומבריק זה לא כמות הבאז וורדז שאתם מכניסים במשפט אלא האופן שבו אתם מדברים. כדי לייצר את הרושם הזה חשוב לדבר בצורה בטוחה ומהירה, למעט בעצירות, להישמע כמעט כאילו אתם מדברים זרם תודעה אינטואיטיבי, בלי להתעכב יותר מדי על כל מילה שאתם אומרים. זה אולי דורש אימון עוד לפני הריאיון, אבל זה בהחלט ישתלם.
7. תהיו קשים להשגה – אנחנו לא מדברים על להיראות אדישים ולא מעוניינים, אף אחד לא רוצה לקבל לעבודה מישהו שלא רוצה להתקבל אליה. אבל כשמגיע לראיון העבודה מועמד שמודע לערך של עצמו ובוחן בעצמו את מקום העבודה כי יש לו גם הצעות נוספות לקחת בחשבון – זה כבר מועמד שאוטומטית המגייסים הרבה יותר רוצים. איך עושים את זה? שואלים שאלות על סביבת העבודה, על הטכנולוגיות, על התנאים החשובים לכם. אם זה מרגיש לכם נכון אתם גם יכולים להעלות את נושא השכר, אבל שימו לב לא לדרוש יותר מדי כי זה עלול לגרום לכם להיראות שחצנים. בדקו מראש סקרי שכר הייטק והישארו פחות או יותר בטווח השכר המקובל. בנוסף, אל תהפכו את ההתעניינות שלכם לעיקר הריאיון. מקובל לרוב להשאיר זמן לשאלות בסוף הריאיון שבו כדאי לשאול מספר שאלות ממוקדות, ואם המראיין לא מציע זאת בעצמו – אל תהססו ליזום.
זהו, זאת כל התורה. פשוט, לא? ומניסיון – באמת מביא תוצאות. בהצלחה!
המאמר נכתב על ידי שלומית כהן - מנהלת הגיוס בחברת Gotfriends המתמחה בתחום השמה להייטק.