"האד'בה" בערבית הוא הרמה, בתרגום מילולי 'רמת הגולן', וברמה מעשית מדובר בחוט חזק המחבר את כל תושבי הכפרים בגבול הכי צפוני של ישראל. שם, במיוחד מפרוץ המלחמה, מנסים התושבים לשרוד ולשמור על החברה, התרבות והקהילה. ביניהם גם "האד'בה", שבראשו עומד השחקן, ניהאד רדא (32), אב לשניים ואופטימיסט. הוא הקים את התיאטרון כהגשמת חלום לבניית קשר בין הקהילה הערבית לעולם התרבות.
"אצל רוב האנשים בחברה הערבית, תיאטרון היה מקושר להצגות ילדים, אבל אנחנו מנסים לשנות גישה. להעלות הצגות בערבית וגם דו לשוניות", הוא אומר ומסביר: "אני מאמין שתיאטרון מעניק דיאלוג ומראה לחברה. חוץ מפנאי וכיף הוא מהווה כלי חזק לפיתוח והעלאת מודעות. דרך להבין את עצמנו יותר כבני אדם וחברה".
התיאטרון פועל בפריסה ארצית, מתמקד ברמת הגולן, אך מאז המלחמה ובמיוחד לאחר הטרגדיה של רצח הילדים במגרש הכדורגל במג'דל שמס מפגיעת טיל חיזבאללה, המצב קשה במיוחד. "אנחנו מוגבלים במרחבים מוגנים, אי אפשר לעשות הצגות עם קהל גדול ואין כמעט תקציבים מהמדינה. הגענו ממש לסף קריסה. מה שחוותה רמת הגולן זה טראומה ופוסט טראומה, אבל אחרי המכה היה טוב לראות את החיבוק שקיבלנו מהחברה הישראלית-יהודית. זה הוכיח שיש פה חברה שאכפת לה ומושיטה יד." אחד הדברים הטובים שרדא מתייחס אליהם היא העזרה שקיבל מ"עוגן".
"עוגן" הוא גוף אשראי חברתי הפועל ללא מטרות רווח, שהתגייס לסייע לאזרחי ישראל הזקוקים לסיוע כלכלי, בדגש על הנפגעים הישירים מהמלחמה כבר באוקטובר 2023. בעקבות המלחמה השיק "עוגן" עשרה מסלולי הלוואות חירום ייעודיות ועוד חמש תוכניות ליווי פיננסי לעסקים קטנים ולמשפחות שנפגעו מהמלחמה. מסלולים אלה נוספו על תוכנית "חוף מבטחים", המסייעת לחייבים שננקטו נגדם הליכי הוצאה לפועל, ותוכנית "הזדמנות שווה" המסייעת לבעלי דירוג אשראי נמוך – שגם הקושי הכלכלי שלהן גבר בעקבות המלחמה. מסלולי האשראי ותוכניות הליווי של "עוגן" נותנים מענה ליחידים ולמשפחות, לעסקים קטנים מכל המגזרים ולעמותות (מלכ"רים) מכל רחבי המדינה וכוללים בין השאר תוכניות סיוע ייעודיות לתושבי אזורי העימות, למשרתי מילואים ולבעלי משקים חקלאיים.
במה "עוגן" סייעו לך?
"פגשתי אותם בשנה מאוד קשה אישית ועסקית. הייתה אמורה להגיע תמיכה במסגרת תוכנית חומש ממשלתית ובנינו עליה כדי לשפץ מבנה שיהפוך לתיאטרון שלנו, לקחנו מחויבויות, אבל הכסף לא הגיע.
כשהתחילה המלחמה הגיעו עוד קיצוצים, ואז הגיעה הצעה של "עוגן" לקבל מנטור. קיבלנו הדרכות והכשרות, שהם באמת שיעור ענק לחיים. בנוסף, הם הכירו לנו את המסלול הפיננסי שלהם, הלוואות במסלול SparkIL-פלטפורמה של הלוואה על בסיס תרומה. יש פה רעיון מדהים שנועד לתת יד לגופים בתקופות קשות - פן עסקי עם ערך חברתי".
בזכות הסיוע, בתיאטרון רואים תקווה לעתיד, "המצב עכשיו הרבה יותר טוב בעקבות צעדים שעשינו יחד עם המנטור של "עוגן". בין השאר, לקחנו החלטות מהירות לצמצום הוצאות, ויתרנו על מקום שהשכרנו והפך למעמסה כספית, ועכשיו אנחנו במצב יחסית יציב. עוגן עזרו לנו מאוד בהכשרות לימודים, דבר שאין לו שווה כסף. נתנו לנו כלים לחיים, עזרו לנו לפתח שיתופי פעולה, להכיר מוסדות נוספים מהמגזר השלישי. אם נשתמש במונח חקלאי, אז עכשיו אנחנו בחורף כשהעצים ללא עלים, אבל הכישורים שלמדנו יהיו הפרחים שיפרחו באביב".
"עוגן" – האשראי החברתי שלכם
מלחמת "חרבות ברזל" גובה מאזרחי ישראל מחירים כבדים מאוד כבר יותר משנה. מעבר למעגלי הנפגעים הישירים מהמלחמה, ובהם בני משפחות החטופים, הנרצחים והשורדים, משפחות שכולות, מפונים, תושבי אזורי העימות ומשפחות חיילים במילואים ובסדיר – כמעט כל ישראלי מרגיש את השלכות המלחמה בדרך כזו או אחרת, בין אם הפגיעה היא גופנית, נפשית, חברתית או כלכלית.
בשנה שחלפה מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" גייס "עוגן" סכום כולל של יותר מ-500 מיליון שקל לקרנות האשראי שלו, מתוכו כ-50% מהסכום באמצעות תרומות פילנתרופיות וכ-50% באמצעות פיקדונות אימפקט וקווי אשראי בנקאיים. ההון שגויס בתקופה זו שימש את עוגן עד כה למתן הלוואות חברתיות בהיקף כולל של יותר מ-200 מיליון שקל, כאשר היתרה מיועדת למתן מענה לביקוש הגובר והולך לאשראי חברתי, ככל שגוברות ומתמשכות השפעות המלחמה. ב-12 החודשים שחלפו מאז פרוץ המלחמה צמח פי שניים מספר בקשות האשראי שקיבל "עוגן", וכמו כן, צמח קרוב לפי שניים סכום האשראי הכולל שניתן על ידי "עוגן", למוטבים פרטיים ועסקיים כאחד.
שגיא בלשה, מנכ"ל "עוגן": "מאז פרוץ המלחמה התרחבו מעגלי האוכלוסייה שפונים לקבלת סיוע של "עוגן", ואנו מסייעים כיום לאלפי ישראלים שיכולותיהם הכלכליות נפגעו, לבנות את חייהם מחדש בתקופה של אתגרים עצומים. אנו מבינים את ההשפעה העמוקה במיוחד של האירועים הביטחוניים על קהילות רבות באזורי העימות בצפון ובדרום, ולכן אנו עושים מאמץ אדיר לספק להם מעטפת תמיכה וסיוע משמעותית, שתוכל לייצר עבורם חוסן לטווח ארוך. זוהי זכות גדולה עבורנו לסייע לישראלים שנפגעו במלחמה ושנלחמים על ביטחון המדינה. אנו אסירי תודה לכל התורמים ומשקיעי האימפקט של "עוגן", שבזכותם הצלחנו להקים את כל תכניות החירום שהשקנו בעקבות המלחמה".
מאז היווסדו ב-1990, סייע "עוגן" במתן הלוואות חברתיות ליותר מ-80 אלף משפחות, עסקים קטנים ועמותות, בהיקף של מעל 2 מיליארד שקל, והניע יותר מ-12 אלף תהליכי ליווי פיננסי. תיק האשראי של "עוגן" מסתכם כיום בכ- 600 מיליון שקל. קרנות האשראי של עוגן מתבססות על מודל מימון ייחודי, המשלב תרומות ממקורות פילנתרופיים, גיוס הון ממכירת איגרות חוב ופיקדונות למשקיעי אימפקט, יחד עם קווי אשראי בנקאיים.
בשיתוף עוגן