במהלך השבוע אנחנו חיים את השיגרה שלנו, היומיומית, עושים את מה שאנחנו עושים כדי להיות פוריים לעצמנו ולסביבה, לעבוד, לטפל, למצוא זמן לתחביבים, משפחה.
והנה מגיע יום חמישי ומביא איתו את ניחוחות סוף השבוע ואת ההיערכות אליו - קניות, נקיונות, מתכננים פגישה לקפה של שישי בוקר, מזמינים או מוזמנים להתארח. ההיערכות מתחילה בחמישי, מגיעה לשיאה בשישי בבוקר ולאיטה דועכת עד שעות אחר הצהריים.
1 צפייה בגלריה
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
אז, מגיעה השעה המיוחדת הזאת, לאחר שהכל מונח במקומו, ואין עוד דבר שצריך לעשותו - לא בישולים, לא נקיונות, לא עבודה. אתם יושבים בסלון הבית וצופים מהחלון על הישתנות הצבעים ברקיע, על האור שמתחיל לדעוך, על הממהרים לבית הכנסת ועל נרות השבת הנדלקים באחדים מן החלונות.
מהי משמעות כל זה? אנו "מקדשים את השבת".
אך מהי המשמעות החילונית של כל זה? חילוני אינו מקדש את היום השביעי אותו ברא.
חילוני "מקדש" הוא את היום הנוסף הנברא בשביל האדם והחווה אותם ברא ביום השישי, כי למענם ברא הוא אותו.
כלומר, הציווי הדתי "לקדש את השבת" בא לקדש אותה כיוון שנוצרה, נבראה היא על ידי הבורא, אך במובן החילוני - "קידוש" השבת היא קידוש המתנה שקיבל הוא ביום מנוחה. מקדש את המתנה שניתנה לו.
ההערכה היא אותה ההערכה, על קיומו של היום הזה, אך ממניעים שונים: האחד הוא לקדש את עצם הינתן השבת והשני, החילוני, הוא קידוש הקדשתה לנו לשם מנוחה.
אצל הדתי, קידוש השבת נעשה על ידי קדושתה שלה - להפסיק מכל מלאכתו אשר עשה על מנת להודות על קיומה של זו ועל נתינתה לנו.
אצל האחר, החילוני אם תרצו, קידוש השבת נעשה על ידי ביצוע בפועל את הנתינה, כלומר להשתמש בה כראות עינינו - האופן שבו אנו רואים אותה כמנוחה - והרי אחרי הכל לנו היא ניתנה.
בכל מקרה ובכל אופן, שעות כניסת השבת הן שעות מיוחדות שבהן מתאפשר לנו לעשות את המעבר המקודש בין עשייה לבין אי-עשייה, בין מאמץ לבין מנוחה, להזכיר לנו שהמעבר הזה, דתי או חילוני, הוא מעבר שבו נוצרת עבורנו הזדמנות לקדושה.
קדושה אינה חייבת לבוא עם סממני אמונה או דת מסויימים, אלא אולי ההיפך: מה אם המעשים שלנו הם אלו המעידים על משמעת הקדושה שאנו נותנים? שהרי אין הקדושה מיוחסת לדבר מה - פעולה או אדם - הרי נשגבת היא מכל אלו.
על משמעות הקדושה הלכה למעשה בחיינו - בשבוע הבא.
יפעת סנטו - מלווה בתהליכי התפתחות, מודעות ושינוי דרך תקשור.
מוזמנים להגיב, לשלוח שאלות ולהתייעץ – 054-3339791 או במייל או בפייסבוק