תבשיל טלה בלוביה. תבשיל מסורתי שאני מכיר מאז ומעולם. יש את הגרסה הקבועה שמכינים כל השנה, זו שאצלנו בעדה קוראים לה פאולה (פ' לא דגושה), שזה בעצם תבשיל של בשר בקר עם שעועית ירוקה בלאדית.
לאחרונה אני מכין את התבשיל עם שעועית טורקית רחבה שלא מצריכה טיפול בסיבים. פשוט קוטמים את הקצוות, חותכים לשניים וחוצים לאורך.
1 צפייה בגלריה
צילום: ריאן
צילום: ריאן
צילום: ריאן
בראש השנה התבשיל מקבל כבוד, מחליפים את השעועית הירוקה בלוביה ואת בשר הבקר בבשר טלה. מנה חגיגית עם המון מסורת.
היום בשווקים אפשר למצוא את הלוביה מהזן האסייתי, שידועה יותר כלוביה תאילנדית, ארוכה מאוד. בחנויות ובשווקים אפשר לראות אותה מלופפת בעיגול בתוך קופסאות פלסטיק, זן נהדר, בשרני, אבל גם פריכה, מתפצפצת בפה וללא סיבים, כך שגם הטיפול בה קל ביותר.
באמת מאוד אהבתי את הלוביה הבלאדית, אבל התאילנדית כבשה אותי, וכשצריך לבחור אני מעדיף אותה.
למנה הזאת אפשר להגיש פלאו מהיר הכנה: אורז לבן חגיגי עם גזר, כוסברה, בצל וצימוקים.
חג שמח ושנה טובה!!!
טלה בלוביה
קילו וחצי כתף טלה טרייה, חתוכה לחתיכות גדולות עם העצם
קילו לוביה, רצוי מהזן התאילנדי
שני בצלים יבשים, חצויים ופרוסים
פלפל אנגלי
פלפל שחור
מעט כורכום
קינמון, לא חובה
4-3 שיני שום מעוכות וקצוצות גס
2 עגבניות קלופות וקצוצות
כף רסק עגבניות
מים רותחים
ההכנה:
מטגנים את הבצל עד זהוב ומוסיפים את נתחי הטלה.
מטגנים יחד מכל הצדדים. מוסיפים ליטר וחצי מים רותחים, מביאים לרתיחה, מנמיכים אש, מסירים קצף עד לקבלת נוזל צלול.
מתבלים במלח, פלפל, קינמון וכורכום, ומבשלים עוד כשעתיים עד לריכוך הבשר.
את כל זה אפשר להכין יום ואפילו יומיים מראש ולהמשיך ביום הארוחה.
עוברים להכנת הלוביה. קוטמים את הקצוות וחותכים לרצועות באורך כעשרה ס"מ.
שוטפים, מסננים, מעבירים לקערה. מוסיפים את השום, העגבניות, רסק העגבניות והמלח, ומערבבים ומקפיצים בקערה ומוסיפים מעל הבשר.
מנענעים את הסיר בעדינות ורואים שהרוטב מגיע לכל מקום ובצורה אחידה.
מביאים לרתיחה, מנמיכים אש, וממשיכים בבישול על אש נמוכה מאוד עם מכסה עוד כשעה.
מוסיפים כוסברה קצוצה מעל בעת ההגשה.
פלאו אינסטנט
3 כוסות אורז בסמטי קלאסי, שטוף שלוש פעמים ומסונן
3 גזרים מגוררים גס
2 בצלים יבשים קצוצים
חצי חבילת כוסברה קצוצה (לאוהבי הכוסברה, אפשר חבילה)
3 כפיות מלח
כפית שטוחה פלפל שחור גרוס
5 כוסות מים
שליש כוס שמן
כחצי כוס צימוקים (אפשר יותר, חג היום)
ההכנה:
מטגנים את הבצל עד שקוף. מוסיפים את הגזר המגורר, הפלפל השחור והמלח, ומטגנים עד לקבלת צבע יפה.
מוסיפים את הצימוקים וחצי מכמות הכוסברה הקצוצה, מוסיפים את האורז השטוף.
מטגנים הכול יחד.
בשלב הזה אפשר להוסיף חצי כפית כורכום תוך כדי ערבוב.
מוסיפים את שאר הכוסברה ואת המים הרותחים. מכסים, מביאים לרתיחה, מנמיכים אש.
לאחר כחמש דקות מנמיכים לנמוך ביותר לעוד כ־12 דקות.
מכבים ולא פותחים מכסה כעשר דקות.